Sort Sol

Sort Sol er et av de mest berømte naturfenomenene i Danmark, og et riktig vakkert et. Sort Sol oppstår når stærene trekker sydover mot varmere strøk, og flyr i samlet flokk. Det er ganske så fasinerende å se opp på en million stærer som beveger seg i mønstre på himmelen, nesten som om de hadde øvd det inn på forhånd.

Så hvorfor kaller vi det Sort Sol? Jo, de enorme flokkene av fugler dekker for solen, slik at det kan forveksles med en solformørkelse.

Hvor kan du oppleve Sort Sol?

Her i Norden er det særlig i Tøndermarsken, som ligger på grensen til Tyskland, at man kan oppleve Sort Sol, men det er også mulig å oppleve fenomenet i andre deler av Sønderjylland, og i områdene rundt Vadehavet. Det er her de fleste stærene oppholder seg på deres vei sørover.

Hvert år valfarter mengder av mennesker til Sønderjylland for å oppleve dette fenomenet. Så om du allikevel befinner deg i et feriehus i Sønderjylland, er dette en flott mulighet til å oppleve noe helt spesielt.

Sort Sol er et imponerende skue
Sort Sol ved Vadehavet i Danmark (foto: Bert Wiklund)

Når kan du oppleve Sort Sol?

Sort Sol kan du oppleve både på våren og på høsten. Vårtrekket skjer mellom februar og midten av april, mens høsttrekket begynner i august, og kan holde på helt frem til desember.

Stærene beveger seg alltid i sine himmelformasjoner på kveldstid – før de slår seg til ro for natten.

Opplev Sort Sol på safari

Hvis du ønsker å få den komplette opplevelsen av Sort Sol, kan det være en god idé å bestille en guidet tur. Du kan for eksempel kontakte firmaet Sort Safari, som har spesialisert seg på å arrangere Sort Sol-turer.

For å finne det beste stedet å oppleve Sort Sol, er det en fordel å ha kunnskap om hvor stærene oppholder seg. Det er du garantert når du har med en guide.

Vær på utkikk etter rovfugler og avføring

Når du ser på Sort Sol, er det selvfølgelig for å oppleve de enorme mengdene stærer bevege seg i samlet flokk, og utføre den imponerende raske og synkroniserte luftakrobatikken. Men det er mer å holde utkikk etter. Rovfuglene ligger på lur, og normalt lykkes de med å få tak i en stær eller to.

Stærene har imidlertid et effektivt beskyttelsesmiddel. De bombarderer nemlig motstanderne sine med gulp og avføring for å få rovfuglenes fjær til å klistre seg sammen, slik at de ikke flyr like bra og mister angrepsevnen. Det er litt av et syn!  

Skal du se Sort Sol på ferieturen din?

Vi har et stort utvalg av feriehus i Sønderjylland, der du kan oppleve Sort Sol. Våre luksusferiehus har plass til alt fra 14 til 30 personer, og er spekket med lekre fasiliteter. Perfekt for en helgetur eller en uke i godt selskap.

Se vårt utvalg av feriehus i Sønderjylland

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få inspirasjon til din neste ferie i et feriehus
Vi sender løpende ut nyheter, tips og inspirasjon til ferien din og du kan når som helst avslutte abonnementet.
Vi gir ikke e-postadressen din videre.
TAKK FOR AT DU VIL ABONNERE PÅ VÅRT NYHETSBREV
Vi ser frem til å dele nyheter om våre luksushus med deg. Før vi kan gjøre det, må du imidlertid bekrefte påmeldingen via linken i e-posten vi har sendt deg.