Jernkysten

Et beksvart mørke, den ulende vinden som river i dørene, meterhøye bølger med skum på toppen, desperate rop og desorientert mannskap. I flere århundrer har sjømenn hatt stor respekt for Jyllands vestkyst, på grunn av de uberegnelige strømforholdene og mangelen på havner eller viker å søke ly i. Derfor har mange skip sunket eller strandet på kysten mellom Hvide Sande og Thyborøn, som omtales som «Jernkysten».

Mange menn var uheldige og mistet livet utenfor Jernkysten

De mange forlisene og ulykkene på 1800- og 1900-tallet gjorde det nødvendig å lovfeste prosedyren for hvordan mannskap og gods skulle håndteres når et skip strandet. Formålet med dette var at eieren av skipet ikke skulle bli behandlet urettferdig.

Hovedprioriteten når et skip strandet, var å redde mannskapet. Dette ble tatt hånd om av den lokale redningsstasjonen ved hjelp av livbåter eller rakettapparater med line. Deretter kom strandfogden inn i bildet. Han var den lokale representanten for myndighetene og hadde ansvar for å sørge for innkvartering av mannskapet, og i noen tilfeller, begravelser. Dessuten måtte han samle sammen godset som havnet på land, beskytte dem og skipet mot plyndring og kontakte politimesteren og tolleren.

Den lokale konsulen ble også kalt inn for å informere kapteinen om pliktene og rettighetene hans. Kapteinen var selv ansvarlig for å betale redningskostnadene. Hvis han ville ha tilbake eiendelene sine, måtte han betale kostnadene for strandingen. I motsatt fall var den vanligste løsningen å selge eiendelene på såkalte strandingsauksjoner for å dekke kostnadene. Alt som drev i land, tilhørte staten og ble solgt på auksjoner hver vår.

Forlis på jernkysten

Sett sammen den perfekte turen

Langs hele kysten mellom Thyborøn og Hvide Sande er det redningsstasjoner, badevaktposter, museer, fyr, kirker og kirkegårder fulle av minner om druknede sjømenn, som alle som forteller historien om de mange strandingene og redningene som har funnet sted på Jernkysten. Mange av disse severdighetene ligger i områdene rundt Thyborøn, Lemvig og Hvide Sande.

For å gjøre en utflukt til disse severdighetene så interessant som mulig, har dere muligheten til å sette sammen den perfekte turen for dere.

På Jernkystens hjemmeside kan dere lese om de mange strandingene som har funnet sted på kysten og se et kart over alle redningsattraksjonene. Dere kan klikke på hver av dem for å lære mer.

Dessuten finnes det en utskrivbar brosjyre med forslag til severdigheter dere kan legge opp ruten etter.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få inspirasjon til din neste ferie i et feriehus
Vi sender løpende ut nyheter, tips og inspirasjon til ferien din og du kan når som helst avslutte abonnementet.
Vi gir ikke e-postadressen din videre.
TAKK FOR AT DU VIL ABONNERE PÅ VÅRT NYHETSBREV
Vi ser frem til å dele nyheter om våre luksushus med deg. Før vi kan gjøre det, må du imidlertid bekrefte påmeldingen via linken i e-posten vi har sendt deg.

Læring gjennom lek

Med telefonene deres kan dere erfare hvordan det er å være redningsmann eller sjømann i nød. Last ned appen «Jernkysten» til Android, og spill de to underholdende spillene. De som ikke har Android, kan spille «Jernkystens Helte» istedenfor. Spillet er ment for barn på mellom- og ungdomstrinnet, og finnes på nett. Det kan også kjøpes på Lemvig Museum eller en av de andre severdighetene i området.

Slik finner dere frem

I tillegg til museer og utstillingssteder ligger det mange forskjellige severdigheter langs hele kysten. Derfor lønner det seg å planlegge turen før dere reiser og følge en bestemt rute. Her er en liste med adresser til utstillinger og andre severdigheter.

 

Foto 1, copyright: Bang Clemme Film & Openhouse