Stauning Whisky

Fra vennskap til whisky-eventyr

Det er mye som skiller seg ut ved en Stauning Whisky. I tillegg til at den er produsert i Danmark, er det også hvordan de første dråpene ble til. 

Den oppstod faktisk fra et vennskap. Et vennskap mellom ni venner – fire ingeniører, en lærer, en kokk, en slakter, en pilot og en lege – som hadde det til felles at de overhodet ikke visste noen ting om whiskyfremstilling. Men nettopp derfor kunne de jo like godt prøve. 

De ni vennene tok fatt på denne nye hobbyen. En hobby som snart la beslag på all deres fritid. Med en tidligere slakter i gruppen hadde de lokaler. De var nødt til å bruke litt tid på å gjøre dem om slik at lokalene kunne godkjennes til produksjon av whisky. Alle de forskjellige myndighetene, blant annet skattevesenet, måtte kontaktes, og mange søknader godkjennes, før de ni vennene kunne fokusere på det det dreide seg om – produksjon av whisky.

En natt i august 2006 piplet de første Stauning-dråpene ut. De smakte bedre enn forventet, og starten på en ikonisk vest-jysk whisky var i gang. 

Stauning Whisky

One of a kind

Stauning Whisky er den eneste aktive danske whiskyproduksjonen som bare bruker maltet dansk bygg og maltet dansk rug og destillerer i pot-still-er av kobber. I produksjonen av Stauning Whisky er det ingen snarveier eller kompromisser til det ferdige produktet.

  • De bruker lokalt dansk bygg og rug, som de selv gulvmalter.
  • De bruker dansk utgravd torv til røkt whisky.
  • De bruker pot-still-er med direkte oppvarming til destilleringen.

Stauning Whisky har stor respekt for whiskyproduksjonen i Skottland,, og de har valgt å følge de skotske historiske produksjonsprinsippene. Dermed sikrer de at Stauning Whisky virkelig er unik. Både den eneste i sitt slag og en whisky med høy kvalitet, karakter og historie.

Maltning hos Stauning Whisky

Et destilleri med uttrykk

Stauning Whisky er ikke helt som alle andre i bransjen. De er drevet av nysgjerrighet, og retningslinjen har alltid vært god kvalitet. Disse to elementene kommer også til uttrykk i destilleriet. Et nordisk destilleri i vakker skandinavisk arkitektur. Alle oppfinnelsene av maskiner og arbeidsmetoder Stauning Whisky har utviklet over tid, er tatt i bruk i det nye destilleriet. 
 

En guidet tur for alle sansene

Hos Stauning Whisky kommer du tett på hvert trinn i produksjonen. Alt fra gulvmaltingen av dansk bygg og rug til destilleringen på 24 pot-still-er. Stauning Whisky har alle delene av prosessen i huset, fra korn til tapping.. En unik opplevelse for alle sansene, der du kan se, føle, lukte og smake.

Stauning Whisky produserer tre forskjellige whiskyer: Stauning Rye Whisky, Stauning Kaos (Rye Whisky og Single Malt Whisky blandet sammen i en flaske), og røkt Stauning Single Malt Whisky.

Du finner museet her

Stauningvej 38

6900 Skjern

 

Du finner museets website her.